Θέματα εξετάσεων 1

Πήγαινε κάτω

Θέματα εξετάσεων 1

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Ιαν 20, 2014 12:23 am

1.α. Στους πρώτους υπολογιστές η μεταφορά δεδομένων από - προς το δίσκο γινόταν ρε παρέμβαση της ΚΜΕ, χωρίς χρήση άμεσης προσπέλασης μνήμης. Τι συνέπειες είχε αυτό για τον πολυπρογραμματισμό?
1.β Σε ένα υπολογιστικό σύστημα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται ως ακολούθως:
i. η διεργασία του χρήστη αποθηκεύει το μήνυμα σε μία ενδιάμεση περιοχή μνήμης με μέγιστο μέγεθος 1000 καταχωρήσεις.
ii. μία διεργασία συστήματος διαβάζει τα μηνύματα από την ενδιάμεση μνήμη και τα παραδίδει στον παραλήπτη τους.
Γράψε ψευδοκώδικα για τον συγχρονισμό των διεργασιών.
2.α. Σε ένα υπολογιστικό σύστημα μαζικής επεξεργασίας πέντε διεργασίες (Α, Β, Γ, Δ και Ε) υποβάλλονται προς εκτέλεση ταυτόχρονα. Οι εκτιμώμενοι χρόνοι εκτέλεσής τους είναι 10, 6, 2, 4 και 8 λεπτά αντίστοιχα. Οι (εξωτερικά καθοριζόμενες) προτεραιότητες τους είναι 3, 5, 2, 1 και 4 αντίστοιχα, με το 5 να αντιστοιχεί στην υψηλότερη προτεραιότητα. Για κάθε έναν από τους κάτωθι αλγορίθμους χρονοπρογραμματισμού, υπολογίστε το μέσο σταθμισμένο χρόνο διεκπεραίωσης των διεργασιών (χρόνος διεκπεραίωσης διεργασίας: (χρόνος ολοκλήρωσης-χρόνος υποβολής)/χρόνος εκτέλεσης)
-εκ περιτροπής εξυπηρέτηση, κβάντο = 1 λεπτό (αρχική σειρά στην ουρά Α, Β, Γ, Δ, Ε)
-χρονοπρογραμματισμός προτεραιοτήτων
-πρώτη εισερχόμενη, πρώτη εξυπηρετούμενη (σειρά εκτέλεσης: Α, Β, Γ, Δ, Ε)
-συντομότερη εργασία πρώτα
Θεωρήστε τον χρόνο εναλλαγής διεργασιών ως αμελητέο.
2.β. Σχολιάστε τη λύση του ετεροχρονισμού (spooling) ως μέθοδο αντιμετώπισης των αδιέξοδων. Υπό ποιές συνθήκες λειτουργεί? Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της?
3.α. Περιγράψτε τη διαδικασία απεικόνισης διευθύνσεων στη σελιδοποίηση δύο επιπέδων. Αναφέρετε τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης αυτής, σε σχέση με τη σελιδοποίηση ενός επιπέδου.
3.β. Μία ομάδα σχεδιαστών λειτουργικών συστημάτων ισχυρίζεται ότι τα τμήματατα ή οι σελίδες κώδικα μπορούν να μην αποθηκεύονται στο χώρο εναλλαγής, αλλά να διαβάζονται απευθείας από το αρχείο εκτελέσιμου κώδικα. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την προσέγγισή αυτή?
4. Να γραφεί ένα πρόγραμμα φλοιού που θα ελέγχει την ορθογραφία ενός αρχείου κειμένου.Το πρόγραμμα θα λειτουργεί ως εξής:
α. ο χρήστης καλεί το πρόγραμμα με την εντολή dospell inputfile outputfile. To inputfile είναι υποχρεωτικό, πρέπει να υπάρχει και να είναι αναγνώσιμο. Το outputfile είναι προαιρετικό και αν δεν παρατίθεται θα πρέπει να τίθεται στην αρχή inputfile corrected.
β. για κάθε λέξη του αρχείου εισόδου, αρχικά ελέγχεται αν αυτή περιέχει αριθμούς ή ειδικά σύμβολα (ισοδύναμα: δεν αποτελείται αποκλειστικά από γράμματα). Αν περιέχει αριθμούς ή ειδικά σύμβολα γράφεται στο αρχείο εξόδου ως έχει, αλλιώς το πρόγραμμα συνεχίζει στο βήμα 3.
γ. ελέγχεται αν η λέξη από το αρχείο εισόδου εμφανίζεται στο αρχείο /usr/dict/words (το αρχείο αυτό περιέχει λέξεις της Αγγλικής, μία σε κάθε γραμμή). Αν η λέξη εμφανίζεται, τότε θεωρείται σωστή και γράφεται στο αρχείο εξόδου και το πρόγραμμα συνεχίζει με την επόμενη λέξη από το αρχείο εισόδου.
δ. η λέξη προβάλλεται στο χρήστη και ζητείται είσοδος απ'ο αυτόν. Αν ο χρήστης δώσει κενή απάντηση, τότε στο αρχείο εξόδου γράφεται η λέξη που διαβάστηκε από το αρχείο εισόδου. Αν ο χρήστης δώσει δύο καθέτους (||) τότε στο αρχείο εξόδου δε γράφεται τίποτε. Αν ο χρήστης δώσει οτιδήποτε άλλο, τότε στο αρχείο εξόδου γράφεται η είσοδος του χρήστη.
Μπορείτε να θεωρήσετε ότι το προς έλεγχο αρχείο χωράει ολόκληρο στη μνήμη. Δεν είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τις αλλαγές γραμμών του αρχείου εισόδου στο αρχείο εξόδου.


Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ημερομηνία εγγραφής : 19/01/2014

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://sfdi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης